Başlangıç Seviyesi

  • Exif Nedir? Exif Bilgisi Nasıl Öğrenilir?

    Fotoğrafçılıkla ilgilenenlerin, yeni başlayanlar sık duyduğu terimlerden birisidir Exif Bilgisi. Peki bu exif nedir? Exif bilgisi nasıl öğrenilir? Bu yazımızda sizlere exif bilgisinin ne olduğunu anlatacak ve bunu nasıl bulabileceğimizi anlatacağız.

    Read more

  • Metabones nedir?

    Shutter Sayısı Nedir? Shutter Sayısı Nasıl Öğrenilir? (Perde Sayısı Öğrenme)

    Yeni bir fotoğraf makinesi aldığımız zaman eğer aldığımız makine kullanılmış, yani ikinci else bizden önce makinenin nasıl kullanıldığına dikkat etmeliyiz. Shutter sayısı, Türkçeye perde sayısı diye çevirebiliriz, makine alındığı andan itibaren ne kadar fotoğraf çekildiğini bize söyleyen rakamdır.

    Read more

  • Sokak Fotoğrafçılığı Başlama Rehberi

    Fotoğrafçılığa başlayacaklar için düzenli ve karmaşık olmayan bir rehber bulmak, fazlasıyla kaynağın olduğu bu alanda nedense biraz zor. Fotoptik.com olarak sade ve detaylı bir anlatım biçimiyle fotoğrafçılığa başlamak isteyenler için bir kaynak oluşturmak istiyoruz. Bu yazımızın konusu ise sokak fotoğrafçılığı.

    Read more

  • Aynasız Fotoğraf Makineleri Nedir? Nasıl Çalışır?

    Eğer lensleri değiştirilebilen kameralarla haşır neşir olmaya başlamışsanız aklınızda “aynasız fotoğraf makinesi nedir ve lensi değiştirilebilen diğer kameralardan farkları nelerdir?” gibi sorular olması muhtemeldir. Bu yazı ile aklınızda soruya cevap vermek ve aynasız fotoğraf makinelerinin avantajlarından ve dezavantajlarından bahsetmeye çalışacağız.

    Read more

  • Analog Fotoğrafçılık vs Dijital Fotoğrafçılık

    Analog fotoğrafçılık rehberimizin son yazısında sizlerle analog fotoğrafçılık vs dijital fotoğrafçılık üzerine konuşacağız. Bu iki fotoğrafçılık türlerinin artıları, eksileri nelerdir? Fotoğrafçılığa hangisinden başlamalı veya ikisi arasında geçiş yapmalı mıyız gibi soruların cevaplarını bildiğim kadarıyla size aktarmaya çalışacağım.

    Read more

  • Mobil Fotoğrafçılık Nasıl Yapılır?

    Kabul edelim, artık fotoğrafçı olmanın en büyük şartı gösterişli ve büyük kameralara sahip olmak değil! Artık ceplerimize sığan küçük bilgisayarlar sadece arama yapmaya yaramıyor. Fotoğraflar çekebiliyor, internette dolaşabiliyor ve istersek kod bile yazabiliyoruz. Dolayısıyla artık kimsenin “Fotoğrafçı olmak istiyorum ama profesyonel fotoğraf makinem yok” gibi bir bahanenin ardına saklanıp, çekinmesini gerektirecek bir durum kalmadı.

    Read more

  • Temel Fotoğrafçılık Terimleri: Kontrast, Keskinlik, Doygunluk

    Fotoğrafçılıkta biraz daha derine dalmaya, terimlere devam edeceğiz. Bu yazımızda fotoğrafta kontrast nedir, keskinlik ne işe yarar, doygunluk ne demek gibi sorulara cevap bulacağız. Öncesinde okumadıysanız, ilk üç fotoğraflar terimleri yazılarımızı okumanızı tavsiye ederim.

    Read more

  • Temel Fotoğrafçılık Terimleri 3: Beyaz Dengesi

    Fotoğrafçılığın ışıkla alakalı bir alan olduğunu artık hepimiz biliyoruz. İlk yazımızda önemli terimlerden pozlamayı anlatmış, aşırı pozlama veya düşük pozlamanın nelere sebep olduğunu söylemiştik. İkinci yazımızda ise enstantane yani perde hızını anlatmış, ISO değerinden ve diyafram (f-stop) değerinden bahsetmiştik. Üçüncü yazımızda ise artık fotoğrafı düzenleme kısmında işimize yarayacak, bilmemiz gereken terimlerden birine değineceğiz. Bu terimi […]

    Read more

  • En İyi Fotoğraf Düzenleme Uygulamaları

    İyi bir fotoğraf çekmek kadar, onu nasıl insanlara sunduğumuz da önemlidir. İngilizce “edit” kelimesinden çevirebileceğimiz düzenleme üzerine biraz konuşacağız bu yazımızda. Fotoğraf editleme çok sık kullanılan bir kelime olarak dilimize geçse de, elimizden geldiğince fotoğraf düzenleme diyelim biz.

    Read more

  • Fotoğrafçılığa Başlarken Yapılan Hatalar

    Fotoğrafçılığa ilginiz iyice büyüdü yada hobinizi bir üst boyuta taşımaya karar verdiniz ve bir şekilde fotoğrafçılığa başladınız. Bunun hemen olmasını istiyorsunuz. Oysa yolun daha başında karşınıza bir sürü zorluklar çıkacak. İşte size fotoğrafçılığa başlarken yapılan hatalar ve bunlardan kaçınarak yapmanız gerekenler:

    Read more

  • Fotoğrafta Kompozisyon Kuralları

    Merhaba fotoğraf severler. Bu yazımızda fotoğrafçılığın yazılı olmayan bazı kurallarından bahsedeceğiz. Bu kurallara riayet etmek sizi gerçekten diğerlerinden ayıracak bir fotoğrafçı yapabilir. Fotoğrafçılık kompozisyon kurallarını bilmek, kullandığınız kamerayı daha iyi kullanmanızı sağlayacaktır. Bu kurallardan sadece bir tanesinde uzmanlaşmanız bile adınızı insanlara tanıtmaya yetebilir. Öyleyse fazla uzatmadan nedir bu kurallar ve nasıl kullanılır onlara geçelim.

    Read more

  • Otomatik Çekim ve Manuel Çekim Teknikleri. Hangisi daha iyi?

    Temel fotoğrafçılık terimlerini öğrendiniz, temel fotoğrafçılık kurallarına hakim oldunuz ve artık elinizdeki makineyi iyice tanımak istiyorsunuz. Şimdi size makinanızdaki otomatik çekim ve manuel çekim teknillerini ve hangisinin daha iyi olduğunu anlatmaya çalışacağım.

    Read more