Otomatik Çekim ve Manuel Çekim Teknikleri. Hangisi daha iyi?

Temel fotoğrafçılık terimlerini öğrendiniz, temel fotoğrafçılık kurallarına hakim oldunuz ve artık elinizdeki makineyi iyice tanımak istiyorsunuz. Şimdi size makinanızdaki otomatik çekim ve manuel çekim teknillerini ve hangisinin daha iyi olduğunu anlatmaya çalışacağım.

Otomatik Çekim

Fotoğraf makinanızda hazır bir ayar olarak bulunan otomatik çekim tekniği, fotoğraf makinasının üstündeki döndürülebir ayar tekerliğinde, genelde yeşil renkle ve “Auto” olarak gösterilen çekim modudur. Bu çekim ayarıyla birlikte hiç uğraşmadan fotoğraf çekebilirsiniz. Makina sensörü sizin için, çektiğiniz uzaklığı (odak uzaklığını), ışık düzeyini ve alan derinliğini kullanması gerekiyorsa alan derinliğini hesaplar, kısacası fotoğrafı otomatik olarak pozlar ve fotoğrafı çeker. Bu fotoğraf makinasını yeni almış kişiler için ve genelde ışık düzeylerinin yetersiz veya hızlı hareket edilmesi gereken durumlarda kullanmasını tavsiye ettiğim çekim modudur.

Manuel Çekim

Manuel çekim fotoğraf makinasındaki ayar tekerleğinde manuel kelimesinin kısatlması olacabilecek M harfi ile gösterilir. İsminden de anlaşılacağı gibi ışık ayarlarını sizin manuel olarak yapmanız gerekir. ISO ayarını, f-değerini, alan derinliğini, pozlamayı, sizin ayarlamanız gerekir. İlk başlarda çok zorlanan bu duruma fotoğraf çektikçe alışırsınız. Örneği çok güneşli bir günde 100 ISO değerinin size yettiğini bilir, daha yüksek değerleri ışık düzeyi azaltıkça kullanmaya başlayacağınızı bilirsiniz.


Otomatik Çekim vs Manuel Çekim? Hangisi daha iyi? 

Bu iki çekim tekniğini de öğrendik ve hangisinin daha iyi olduğunu öğrenmek istiyorsunuz. Öyleyse iki çekim tekniğinin artılarını ve eksilerini karşılaştıralım ve yorum yapalım?

Otomatik Çekim Artıları

  • Hiçbir ayar yapmanıza gerek yoktur.
  • Hızlı bir kullanım kolaylığı sağlar. Bir daha yakalayamayacağınız anlarda kullanabilirsiniz.
  • Genellikle doğru sonuçlar verir.
  • Hızlı olmanızın gerektiği sokak fotoğrafçılığı, futbol, koşu, yarış gibi spor çekimleri için idealdir.

Otomatik Çekim Eksileri

  • Makinaya alışma sürenizi uzatır. Fotoğrafçılık terimlerini öğrenmekte zorlanırsınız.
  • Sensörün yanlış okuduğu durumlarda fotoğrafınız aşırı pozlanabilir, düşük pozlanabilir.

Manuel Çekim Artıları

  • Fotoğrafınızı hangi ışık seviyesinde çektiğinizi bilirsiniz. Bu sonrasında yapacağınız düzenleme işini kolaylaştırır.
  • Size ait bir stil/teknik oluşturmanızı kolaylaştırır.
  • Hangi şekilde fotoğraf çekmeniz gerektiğini öğrenirsiniz.
  • Doğa ve mimari çekimler için idealdir.

Manuel Çekim Eksileri

  • Manuel çekimi öğrenene kadar zaman kaybı yaşamanıza sebep olur.
  • Bazı durumlarda gerektiğinden fazla aşırı pozlamış ve düşük pozlamış olabilirsiniz.
  • Bazı durumlarda istediğiniz ışık düzeyine karar veremiyorsanız, hatalı pozlayabilirsiniz.

 

İki çekim tekniğinin de kendine göre artıları ve eksileri var. Bu maddeler uzadıkça uzayabilir. Peki hangisini tercih etmeliyim diye sorarsanız size cevabım şu olur:

Belirli bir fotoğraf çekim tekniğine saplı kalmak sizi geriye düşeren bir durumdur. Sürekli manuel çekim yapmalı veya otomatik çekim yapmalı diye bir durum söz konusu değildir. Bana kalırsa hızlı olmanız gereken durumlarda, sokakta veya bir gün batımında otomatik modda çekim yapmak daha avantajlı iken, zamanınızın geniş olduğu durumlarda ne çektiğinizi bilmek ve makinanızın hakkını verebilmek adına manuel modda çekim yapmanız sizin için daha avantajlı olur. 

Unutmayın ki fotoğraf çekerken pozlamada yaptığınız yanlışlar kısmen telafi edilebilir hatalardır. Bunları düzenleme (editleme)  kısmında telafi edebilirsiniz.

Bir sonraki eğitim yazımızda görüşmek üzere.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir