Analog Makine Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Film fotoğrafçılığı yazı serimizde ilerliyoruz. Artık film fotoğrafçılığı yapmaya karar verdikten sonra dikkat edilmesi gereken hususlardan en önemlisine, analog makine alırken dikkat etmemiz gerekenlere değineceğim.

Eğer okumadıysanız öncelikle serimiz ilk yazılarını okumanızı tavsiye ederim. Bunlar biliyorsanız bile bilgilerinizi tazelemeniz açısından oldukça verimli olacaktır.

1 – Analog fotoğrafçılık nedir? 
2 – Analog makine çeşitleri nelerdir? 
3 – Analog makine alınırken dikkat edilecek hususlar. Hangi analog makinayı almalı? (Şu an okumaktasınız)
4 – Analog film nedir? Bayat Film vs Taze Film 
5 – Analog film nasıl banyo edilir? 
6 – Analog film nasıl dijitale çevrilir?
7 – Analog filme edit yapılmalı mı?
8 – Analog fotoğrafçılık vs Dijital fotoğrafçılık. Artıları, eksileri.

Analog fotoğrafçılığın ne olduğunu ve makine çeşitlerini bildiğinizi varsayarak artık hangi analog makineyi almalı sorusuna cevap vererek başlayalım.

Öncelikle deneyimsiz olduğunuzu; yani daha önce fotoğrafçılığı hiç yapmamış ve kameradaki onlarca butonun ne işe yaradığını bilmediğinizi varsayalım. Böyle başlangıç seviyesinde bir fotoğrafçı için önünde iki seçenek var.

  • İleride ciddi bir fotoğrafçı olmak isteniyor mu?
  • Yoksa şimdilik hobi olarak yapmak yeterli olur mu?

Bu sorunun cevabına göre hangi makineyi almanız gerektiğini söyleyeyim. Hobi olarak yapmaya başlamak ve sonrasında ilginin seviyesine göre daha profesyonel hale gelmek istiyorsanız bir point and shoot ile başlamak en ideali olacaktır. Çünkü şahsi fikrim, bu makinalar hem çok ucuza bulunabiliyor hemde kullanımının kolaydır. Üstelik her yerde bulabileceğiniz makinelerdir. Popüler kültür sebebiyle pahalı hale gelen olympus mju veya contax t2 gibi makineleri aramadığınız sürece elbette. Bu gibi makinelerin neden pahalı olduğunu daha sonraki yazılarımda anlatmaya çalışacağım.

Eğer ciddi bir fotoğrafçı olmak istiyorsanız, makinenin ayarlarını kurcalamaktan çekinmeyecekseniz veya daha önce dijital fotoğraf makinesi kullanmışsanız 35 mm ile başlamanızı, ardından orta format ve ilerisine geçmenizi tavsiye ederim. 35 mm film kameraları olarak Canon Ae1, Nikon Fm2 veya bu makinelerin muadili olabilecek pentax, minolta, yashica tarzı analog makinalara yatırım yapabilirsiniz. Unutmayın ki ilk eserleriniz için bir öğrenme payı bırakmalısınız, elinize makinayı ilk aldığınızda bütün özelliklerine hakim olmanızı kimse beklemez. Fakat emin olabilirsiniz ki ilk rulolardan çıkan fotoğraflarınız sizin için oldukça değerli olacak ve bunu anlamanın tek yolu analog fotoğrafçılığa başlamak. Makina alırken dikkat edilecek hususlarda belirtmek isterim ki, muadil olan kameralarda fiyatın daha düşük olması dışında pek büyük bir fark bulunmaması. Yani sırf popüler diye gidip Canon Ae1’e 800 tl vermektense Minolta bir kameraya 300 tl vermek daha mantıklı bir hareket olur. Aradaki farka alacağınız tonla film (örneğin 33 tane Kodak 200 taze film veya 15’e yakın Portra 400, Fuji Pro 400 gibi pahalı filmler) alabilirsiniz.

Dikkat edilmesi gerekenler neler?

Analog makine alırken dikkat etmeniz gerekenleri sizin için slr olsun, point and shoot olsun, tlr olsun bir check list olabilecek şekilde maddeler halinde yazdım. Point and shoot makinalarda perde hızını kontrol edemediğiniz gibi bazı özelliklerin diğer makinelerde olmayabileceğini aklınızdan çıkarmayın bu arada.

  • Fiziksel olarak kontrol edebilme imkanınızın olduğu makineleri tercih edin
  • Makinenin fiziksel görünümü içinize siniyor mu, sizi tatmin ediyor mu?
  • Makinenin etrafında ciddi çizikler, sıyrıklar, renk dökülmeleri var mı?
  • Makinenin lensi çalışıyor mu?
  • Makinenin lensinde mantar var mı?
  • Makinenin aynası temiz mi?
  • Vizöründe kirli lekeler, tozlar var mı?
  • Arka kapağını açma kapama mekanizması çalışıyor mu?
  • Arka kapağı tam kapanıyor mu? (eğer kapanmazsa ışık alır, fotoğraflarınız yanabilir)
  • Perdesi düzgün çalışıyor mu?
  • Perde hızlarını düzgün kontrol edebiliyor mu?
  • Makineyi salladığınızda içinden tuhaf sesler geliyor mu?
  • Elektronik aksamı olan makineler düzgün çalışıyor mu?

 

Bu maddeleri olabildiğince detaylı bir şekilde kontrol edebilmeniz, mümkünse analog fotoğrafçılıktan anlayan biriyle bunu yapmanız çok önemli. Aldığınız satıcıdan mekanik veya elektronik bir sıkıntıda iade, değişim veya tamir sözünü almaya çalışın. Eğer bunu sağlayamıyorsa, makineyi almak için biraz daha beklemenizde fayda olacaktır. İlk rulo filminizi banyo ettirdiğinizde makinenin sorunlarını varsa eğer anlarsınız muhtemelen. Sonuçta bir para vererek aldığınız makine için de, çekeceğiniz fotoğraflar için de emek harcıyor olacaksınız. Fakat aldıktan sonra bozulabilme olasılığını da aklınızdan çıkarmayın. Unutmayın ki bu kameralar çok çok eski makineler olabiliyor.

Umarım analog fotoğrafçılığa yeni başlayacak ve yeni bir makine almak isteyenler için uygun bir kaynak olmuştur.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

 


 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir