Analog fotoğrafçılığa başlama rehberinin dördüncü yazısında filmlere giriş yapacağız. Bu yazımızda analog film hakkında bilgi sahibi olacak, film çeşitlerini öğreneceksiniz. Fotoptik’in hazırlamış olduğu Analog Fotoğrafçılığa Başlangıç Rehberimiz’le size analog fotoğrafçılık hakkında en geniş ve kapsamlı bilgileri vermeye devam ediyoruz. Eğer okumadıysanız öncelikle serimizin ilk yazılarını okumanızı tavsiye ederiz.
1 – Analog fotoğrafçılık nedir?
2 – Analog makine çeşitleri nelerdir?
3 – Analog makine alınırken dikkat edilecek hususlar. Hangi analog makinayı almalı?
4 – Analog film nedir? Bayat film vs taze film (Şu an okumaktasınız)
5 – Analog film nasıl banyo edilir?
6 – Analog film nasıl dijitale çevrilir?
7 – Analog filme edit yapılmalı mı?
8 – Analog fotoğrafçılık vs Dijital fotoğrafçılık. Artıları, eksileri.
Analog fotoğrafçılık için gerekli zihin yapısına ve ekipmana sahip olduktan sonra artık fotoğraf çekmemizi sağlayacak, ihtiyacımız olan element; film!
Film en basit şekliyle fotoğrafı çektiğimiz an, perdenin açılmasıyla birlikte ışığın yansıyıp görüntüyü oluşturduğu, kimyasallardan ve katmanlardan oluşan yaprak parçasıdır diyebiliriz. İşte bu paragraf filmi anlatmak için yeterli bile.
Film;
- Farklı kimyasallardan oluşuyor.
- Işık kimyasallara yansıdığında farklı tepkime veriyor.
- Filmi banyo ettiğimizde yansıyan ışığı, yani fotoğrafı negatif üzerinde görebiliyoruz.
Filmler karanlık bir mekanda, ışık değmeden üretilen parçalardır. Bunları biz ışığa maruz bırakarak doldururuz.
Fotoğrafçılığın ışıkla yazı yazmaya benzemesinin sebebi de budur aslında.
Her film üretici farklı kimyasallar oluşturarak filmlerini üretir. Dijital çağla birlikte eskisi kadar film üreticisi olmasa da, Kodak, Fujifilm, Paloroid gibi eski, Japan Camera Hunter, Impossible Project gibi yeni ve deneysel markalar film üretmeye devam etmekte.
Bayat film nedir?
Filmler kimyasallardan üretildiğinden; her kimyasal gibi bir raf ömürleri vardır. Ortalama iki yıl olarak belirlenen bu raf ömründen sonra filmler tazeliğini kaybetmeye ve bayatlamaya başlar. Peki bayatlayan filmin taze filmden farkı nedir? Filmler taze iken istenilen sonucu olabildiğince verir, fotoğrafın renkleri canlı olur, tanecikleri (grain’i) istenilen değerde olur, aşırı pozlamaya yani fazla ışığa karşı daha toleranslı olur. Kısacası herhangi bir sürpriz elementiyle karşılaşmazsınız. Fakat bayat film ise daha dengesizdir. Çektiğiniz filmden çıkan fotoğrafların renkleri soluk olabilir, olduğundan fazla tanecik (grain) çıkabilir hatta filmden hiçbir fotoğraf bile çıkmayabilir! Bu filmin kimyasallarla olan tepkimesine ve ne kadar bayat olduğuna bağlı. Buna rağmen bayat filmlerden taze olan filmlerden daha iyi sonuçlar alabilirsiniz. Üstelik bazı filmleri sadece bayat olarak çekebilirsiniz, çünkü artık hiç üretilmeyen film sayısı oldukça çok.
Öyleyse hangi analog film daha iyidir?
Film fotoğrafçılığa başlarken bayat filmle çekmek ekonomik olarak daha hesaplıdır. Bunun sebebi filmin bayatlaması; rafta uzun süre kaldığı halde kimsenin tercih etmediğini gösterir. Bayat filmle analog fotoğrafçılığın tadını almak, hatıraları daha anlamlı bir hale getirirken bunun biraz da nasibinize göre çıkacağını bilmek heyecan verici. Taze film ise internetten araştırarak renklerini ve sonuçlarını görebileceğiniz, daha stabil olduğu için tercih edebileceğiniz bir seçenek.
Eski fotoğraflarımı bayat filmle çekmeye başladım. Deneyim kazandıkça hangi iklim şartlarında, şehirde, kırsalda, iç mekanda hangi filmle çekeceğimi, renklere nasıl tepki vereceğini aşağı yukarı tahmin etmeye başladığım bir süreç geçirdim. Bu sizin için de benzer şekilde işleyecektir. Kişisel beğenilerin önemli bir yeri var elbette. Örneğin bana kalırsa yağmurlu günlerde bayat ve asa değeri yüksek filmler tercih etmek ortamın ruhunu daha iyi yansıtırken, yeşil, kahverengi tonların olduğu doğa gezilerinde taze fujifilm kullanmak, şehir fotoğrafçılığında Kodak veya Agfa film kullanmayı tercih ediyorum.
Her yeni film, yabancı olduğunuz yeni bir yemeği yemeye benziyor. Zaman geçtikçe değerli olacak, her deklanşöre bastığınızda manevi değeri kadar maddi bir karşılığı da olan fotoğraflarınızın nasıl çıkacağını merak etmek, bu bekleyişe rağmen beğenmemek de mümkün. Belki film fotoğrafçılığını bu kadar heyecanlı kılan şeylerden biri de bu bilinmezlik ve beklemenin güzelliğidir. Aşağıda kendi çektiğim taze ve bayat filmlerden örnekler görebilirsiniz.
Taze Filmle Çekilen Fotoğraflar
(c) Fotoptik.com, Kodak 200 Taze Film
(c) Fotoptik.com, Gaziantep, Kodak 200 Taze Film
Bayat Filmle Çekilen Fotoğraflar
(c) Fotoptik.com, Kodak 200 Bayat Film
Sizin favori filminiz hangisi, hangisini kullanmayı daha çok seviyorsunuz? Bizimle paylaşmaktan
çekinmeyin.
Analog fotoğrafçılığına başlama rehberinin bir sonraki yazısında görüşmek üzere,
hoşçakalın.
Bir cevap yazın