Analog fotoğraf makinemizi alıp, ilk filmimizi çektikten sonra artık çektiğimiz fotoğrafları görmek ve elimize almak için sabırsızlanıyoruz. İyi de nasıl? Analog fotoğrafçılığa başlama rehberimizin bu bölümünde analog filmin nasıl banyo edileceğini öğreneceğiz.
Analog fotoğrafçılığa başlama rehberi serisinin önceki yazılarını okumadıysanız aşağıdan okumanızı öneririz.
1 – Analog fotoğrafçılık nedir?
2 – Analog makine çeşitleri nelerdir?
3 – Analog makine alınırken dikkat edilecek hususlar nelerdir?
4 – Analog film nedir? Bayat Film vs Taze Film
5 – Analog film nasıl banyo edilir? (Şu an okumaktasınız)
6- Analog film nasıl dijitale çevrilir?
7 – Analog filme edit yapılmalı mı?
8 – Analog fotoğrafçılık vs Dijital fotoğrafçılık. Artıları, eksileri.
Filmimizi bitirdikten sonra makinemizin kapağını açmadan önce filmi ruloya gerçi sarmamız gerekmektedir. Aksi takdirde kapağı açtığınız an film ışıkla temas edecek ve çektiğiniz fotoğrafların hepsi yanacaktır. Bu hayati bilgiyi unutmadığınızı ve bildiğinizi varsayarak yazımıza devam ediyorum.
Filmi sardınız ve elinizde artık banyo edilmeyi (ing: develop) edilmeyi bekleyen bir rulo var. Eğer film fotoğrafçılığına yeni başlamışsanız bunu kendinizin yapması biraz zor, zahmetli ve masraflı bir süreç olacaktır. Bunun sebebi teknik bilgi ve gerekli deneyimden dolayıdır. Birazdan bu konuya döneceğiz.
Öyleyse nasıl göreceğiz çektiğimiz fotoğrafları?
Eskiden olduğu gibi filmi banyo eden ve bunu oldukça hızlı yapan fotoğrafçılar bulunmakta. İstanbul’da Sirkeci semtinde birden fazla seçeneğin bulunduğu bu fotoğrafçılar yerine kendi ilinizde (bazı büyük şehirler) film banyosu yapan birer ikişer fotoğrafçı bulabilirsiniz. Ancak emin olun, banyo kalitesi İstanbul fotoğrafçıları kadar
kaliteli ve ucuz olmayacaktır. Bu fotoğrafçılar filmi hemen hemen bir saat içinde banyo edip, filmin negatifini alarak
fotoğraflarınızı ortaya çıkarırlar. Filmi nasıl dijitale aktaracağımız ve paylaşabileceğimiz ise bir sonraki yazının konusu.
Peki süreç nasıl işliyor?
Öncelikle bu sürecin bir deneyim gerektirdiğinden ve bilen biriyle yapılarak iyice kavranacağını söylemekte fayda var.
Filmi banyo ederken kimyasalların sıcaklığı, karıştırma zamanı hayati değer taşımaktadır.
Filmin banyosu kimyasallar yardımıyla yapılan ve siyah beyaz filmler için iki, renkli filmler için üç adımdan oluşan bir süreçtir. Bu süreçte film karanlık bir odada rulodan çıkartılır ve kimyasal solüsyonların bulunduğu bir tanka aktarılır. Tankın içinde filmler bütün filmin kimyasala maruz kaldığından emin olmak için döndürerek karıştırılır. Renkli filmler ilk olarak c41 solüsyonu ile yıkanır. Ardından temiz bir suyla bu kimyasalın filmin üzerinden gittiğinden emin olunduktan sonra blix kimyasalı ile belirli bir sıcaklıkta karıştırılarak, bu sıcaklık kullanılan filmin ve banyonun kullanma talimatında yazan değerde olmalıdır (aksi takdirde film yanar), banyo süreci devam eder. Son adımda ise sabitleyici (fixer) ile film son işlemden geçirilir, ardından su ile durulanır ve artık negatif olan filmimiz tankın içinden çıkarılıp kurumaya bırakılır. Siyah beyaz filmler içinse bu süreç sb film solüsyonu ve sabitleyici olmak üzere benzer iki adımdır. Filmi banyo ederken kullanılan c41 ve sabitleyici kimyasalları tekrar tekrar kullanılabilir. Bir siparişte verdiğiniz 1000ml c41 kimyasalını yaklaşık 18-20 kere kullanabilirsiniz.
Kimler filmi banyo etmeli?
Eğer deneyimli değilseniz ve fotoğrafçılığı hobi olarak yapıyorsanız filmi banyo etmesi için kesinliklikle bir fotoğrafçıya vermelisiniz. Aksi halde çektiğiniz fotoğrafları kendi elinizle yakmak, iyi banyo edememek büyük bir hayal kırıklığına yol açacaktır.
Çok sık fotoğraf çekiyor ve hesaplı bir şekilde filmlerinizi banyo ettirmek istiyorsanız öyleyse deneyimli birisiyle bir kaç kez alıştırma yapıp iyice öğrendikten sonra kendiniz banyo ettirmelisiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta çok sık fotoğraf çekmek. Eğer altı ay içinde 20 rulo film tüketmiyorsanız kendi evinizde film banyo etmek sadece masraflı bir iş olacaktır.
Kurulandıktan sonraki aşama olan filmin tarama sürecine sonraki yazımızda değineceğiz.
Analog fotoğrafçılık rehberimizin sonraki yazıları:
6- Analog film nasıl dijitale çevrilir?
7 – Analog filme edit yapılmalı mı?
8 – Analog fotoğrafçılık vs Dijital fotoğrafçılık. Artıları, eksileri.
İlerleyen zamanlarda, analog fotoğrafçılığa giriş rehberimiz bittikten sonra, geniş kapsamlı bir film banyo ettirme rehberi yapacağız. c41 kimyasalı nedir ve diğer banyo kimyasallarından burada bahsedecğiz. O zamana kadar görüşmek üzere. Bol filmli günler.
Bir cevap yazın