Fotoğrafçılığa Başlarken Yapılan Hatalar

Fotoğrafçılığa ilginiz iyice büyüdü yada hobinizi bir üst boyuta taşımaya karar verdiniz ve bir şekilde fotoğrafçılığa başladınız. Bunun hemen olmasını istiyorsunuz. Oysa yolun daha başında karşınıza bir sürü zorluklar çıkacak. İşte size fotoğrafçılığa başlarken yapılan hatalar ve bunlardan kaçınarak yapmanız gerekenler:


1 – Temel terimleri öğrenmemek

Fotoğrafçılığa sadece yeni aldığınız makinanız veyahut telefonunuz ile başlayacağınızı düşünmek çok büyük hata olacaktır. Eğer temel terimleri bilmiyorsanız, bir süre sonra aynı fotoğrafları çekmeye başlayacak, kendinizi geliştiremeyeceksiniz. Örnek vererek ilerleyelim. Manuel çekimi bilmeyen birinin, yıldız fotoğrafı çekmesi düşünülemez mesela. Manuel çekimi öğrendikten sonra, uzun pozlamayı öğreneceksiniz ve böyle böyle geliştireceksiniz kendinizi. Ama terimleri öğrenmeye gerek olmadığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Perde hızı ile enstantane denilen şeyin aslında aynı olduğunu eğer okumazsanız öğrenemezsiniz.

Fotoğrafçılık terimlerini öğrenmek için buradaki yazılarımı okuyabilirsiniz:

Temel fotoğrafçılık terimleri 1: Pozlama Nedir? 

Temel fotoğrafçılık terimleri 2: Diyafram, Perde Hızı, ISO Nedir? 

2 – Çekilen fotoğrafların bir anda iyi olmasını beklemek

Aceleci davranmak hayatın her alanında olan bir durumdur. Bu fotoğrafçılık için de geçerli. İnsanlar eline pahalı bir fotoğraf makinasını aldığı zaman mucizevi bir şekilde bir anda iyi fotoğraflar çekeceklerini düşünüyorlar. Fakat hiçbir zaman öyle bir şey olmuyor. Her alanda olduğu gibi fotoğrafçılıkta da önemli olan yetenekten çok çalışma ve pratik yapmaktan geçiyor. Kompozisyon kurallarını pratik yapmak, kendinize ödevler vermek sizi diğerlerinden ayıracak ve iyi bir fotoğrafçı olmanızda önemli bir yol olacaktır.

Unutmayın, ilerleme zamanla, pratikle gerçekleşen bir olgudur.

3 – Fotoğrafta kompozisyon kurallarına çalışmamak / bilmemek

Fotoğraf makinasını aldığınız gibi önünüze geleni çekebilirsiniz. Ancak eğer fotoğraf kurallarını bilmiyorsanız, portre fotoğrafı çekerseniz istediğiniz sonuçları yakalayamayacaksınız. Bir taraf diğerinden daha aydınlık çıkabilecek, istediğiniz alan derinliğini yakalayamayacak ve bir süre sonra vazgeçeceksiniz. Oysa; beyaz dengesi nedir, ideal pozlama nasıl yapılır, fotoğraf düzenleme, editleme işi nasıl olur bunları öğrenerek portre fotoğrafı çekerseniz istediğiniz sonuçlara daha da yaklaşacak, hatta belki kendi tarzınızı bulacaksınız!

4 – Sürekli otomatik modda çekim yapmak

Bir önceki kurallara bağlantılı olan bu hata da fotoğrafçının sürekli otomatik modda çekim yapmasından kaynaklanır. Otomatik mod mu yoksa manuel mod mu iyidir adlı yazımda bahsettiğim gibi her modun belirli bir zaman ve mekan için olduğuna inanıyorum. Sürekli otomatik modda çekerseniz fotoğrafçılık kurallarını öğrenmekte zorlanacaksınız ve bu hevesinizi kıracaktır. 

5 – Fotoğraf makinasını iyice tanımamak / Kullanım kılavuzunu okumamak

Fotoğraf makinası, fotoğrafçılık yapmaya başladığınız zaman sizin en yakın dostlarınızdan birisi olacaktır. Eğer dostunuzu tanımazsanız, ondan iyi sonuçlar alamazsınız. Makinanızı tanımak, kullanım kılavuzunu okumak sizin için en önemli adımlardan birisi olmalıdır. Biz millet olarak kullanım kılavuzu okumayı sevmeyiz, onun yerine kendimiz keşfetmeyi daha çok severiz ancak makinanızda saklı olan ayarları bulmak, makinanın bütün potansiyelinden yararlanmak istiyorsanız fotoğraf makinanızı iyice tanımalısınız. 

6 – Fotoğraf düzenlemesini (editlemesini) öğrenmemek

Fotoğraf çekmek bu işin bir yarısıysa, fotoğraf düzenlemek de fotoğrafçılığın diğer yarısıdır bana kalırsa. Hangi renk tonlarını kullanacağınız, kendi stiliniz ve tekniğinizi deneyerek, çalışarak bulmazsanız herkes gibi sadece fotoğraf çekmiş olursunuz. Oysa fotoğrafçılıkta bir hikaye, bir konuyu anlatmak istiyorsanız renkler izleyiciye bu konuda yol gösterici olacaktır. Öyleyse fotoğraf düzenlemesini öğrenmek gerekmektedir. Çoğu fotoğrafçının yaptığı hatalardan biridir fotoğraf düzenlemesini öğrenmemek.

7 – Makine ve lens temizliğini yapmamak, aksatmak

Makinanızı tanıdığınız kadar ona değer vermeniz gerekmektedir. Eğer lenslerinizi, fotoğraf makinanızı yeterince korumazsanız bir süre sonra büyük bir hata yaptığınızı fark edeceksinizdir. Lenste mantarlar oluşabilir, toz temizlenemeyecek veyahut büyük masraflar çıkartacak kadar ciddi sorunlar yaratabilir. O yüzden çoğu kişinin yaptığı gibi bu hataya düşmemelisiniz. Ancak! Ancak bir noktayı da atlamamalısınız. Fotoğraf makinası ve lens sizin için bir araçtır. Onu çok önemli ve kutsal bir aletmiş gibi kabul etmek sizi geride tutar ve gerçekten önemli olanı, hikayeyi/kareyi anlayamamanıza sebep olabilir.

Umarım bu hataları yapmazsınız ve bunlardan ders çıkarabilirsiniz. Sizde yaptığınız hataları veya insanların yapabileceği hataları yorumlar sekmesinden bizimle paylaşabilir, insanların bilgilenmesine katkı sağlayabilirsiniz. 

Bol fotoğraflı, gülümsemeli günler dilerim.

 


 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir