Temel Fotoğrafçılık Terimleri: Kontrast, Keskinlik, Doygunluk

Fotoğrafçılıkta biraz daha derine dalmaya, terimlere devam edeceğiz. Bu yazımızda fotoğrafta kontrast nedir, keskinlik ne işe yarar, doygunluk ne demek gibi sorulara cevap bulacağız. Öncesinde okumadıysanız, ilk üç fotoğraflar terimleri yazılarımızı okumanızı tavsiye ederim.

Temel Fotoğrafçılık Terimleri 1: Pozlama Nedir? 

Temel Fotoğrafçılık Terimleri 2: Diyafram, Perde Hızı, ISO Nedir? 

Temel Fotoğrafçılık Terimleri 3: Beyaz Dengesi Nedir?

Örnek olması açısından aşağıdaki renklere sahip fotoğrafı kullanacağız.

Referans olarak seçilen, önceden düzenlenmiş fotoğraf. Fotoğraf: Waterloo Region Museum, Kitchener, Canada | Scott Webb, Unsplash

Kontrast

Kontrastı nasıl kullanacağızı bilmeniz, birbirinden etkileyici fotoğraflar çekmenizi sağlayabilir, bu yüzden nasıl kullanacağızı bilmek çok önemlidir. Kontrast, en genel manasıyla izleyicilerin dikkatini fotoğraftaki konuya yönlendirmek için kullanılan bir araçtır. İki türü vardır: Ton Kontrastı ve Renk Kontrastı. Ton kontrastı, en açık tondan en koyu tonlara kadar olan tonlardaki farkı, başka bir deyişle, beyazdan griye kadar tonlardaki ton farkını ifade eder. Renk kontrastı ise renklerin birbiriyle nasıl etkileşim kurduğunu ifade eder.

Tonları tanımlar üç şekilde bahsederiz. Yüksek tonlar, normal tonlar veya düşük tonlar olarak. Yüksek tonlu görüntüler genelde siyah ve beyaz  fotoğraflar olup, bir miktar gri tonları barındırırlar. Normal tonda ise beyaz, bazıları siyah ve birçok orta ton gri olan öğeler bulunur. Düşük tonlu görüntü, neredeyse hiçbir vurgu veya gölgenin bulunmadığı bir görüntüdür; tüm tonlar birbirine çok benzer. Düşük kontrastlı görüntüler yumuşakken yüksek tonlu görüntüler serttir.

Renk kontrastı, etkileyici fotoğraflar elde etmek için kullanılır. Zıt özelliklere sahip tonları kullanmak kontrast gücü yüksek fotoğraflar çekmemizi sağlar. Örnek olrak mavi ve sarı, kırmızı ve yeşil gibi renkleri verebiliriz. İki zıt rengi bir araya getirdiğimizde, bu renkler birbirini tamamlarlar ve zıt olan rengin özelliklerini vurgularlar.

Yüksek kontrasta ayarlanmış fotoğraf örneği

 

Düşük kontrast değerine ayarlanmış fotoğraf örneği

Fotoğraflarda kompozisyon da sınıflandırma yaparken kullandığımız terimler vardır. Bunlar düşük ve yüksek “anahtar sahneler” olarak sınıflandırılabilir. Bir görüntü çoğunlukla koyu tonlar, renkler barındırıyorsa, düşük tondur. Açık tonlar, renkler içerdiğinde yüksek anahtar olduğu söylenir. Düşük ve yüksek anahtar görüntüler, ruh hallerini izleyiciye iletmemizi sağlar. Normalde düşük anahtarlı bir görüntü ciddi ve gizemlidir, yüksek anahtarlı bir görüntü ise hafiflik ve hassas konular hissi yaratır.

Keskinlik

Keskinliği kısa bir tanımla anlatacak olursak fotoğrafın dokusunun ne kadar net olacağını ayarlamamızı sağlayan bir fotoğraf aracıdır. Fotoğraftaki bütün renkler için kontrastı arttırmak yerine keskinliği bir miktar arttırmak fotoğrafımızı daha göze alıcı ve renkler konusunda dengeli hale getirebilir. Lightroom gibi fotoğraf düzenleme programlarında keskinlik (clarity) ayarı -100 ile +100 arasında bir değer alırken, bazı mobil fotoğraflarda sadece 0 ile +100 arasındadır.

Yüksek keskinlik değeri ayarlanmış fotoğraf örneği, +100

 

En düşük keskinlik değeri ayarlanmış fotoğraf örneği, -100

Şahi kanaatim hiç bir zaman keskinliği yüksek değerlere getirmemeniz. Maksimum +35 değerini görmelisiniz.

Eğer sadece seçerek belirli bir alanı yapıyorsanız o zaman biraz daha arttırabilirsiniz ancak keskinlik değeri arttırkça göze güzel görünmekten ziyade göze batacağını ve negatif bir etki bırakacağını söyleyebilirim. Bazı durumlarda keskinliği düşürmek, beklenilenden daha iyi sonuçlar verebilir, süpriz elementini hafife almamalısınız.

Doygunluk

Doygunluk, bir rengin ne kadar yoğun olduğunu ifade eden fotoğrafçılık terimidir. Bir rengin doygunluğu sayısal değerle ifade edilir ve doygunluk ne kadar yüksekse, o kadar canlı olur. Bir rengin doygunluğu ne kadar düşükse, o kadar gri olmaktadır.

Bir fotoğrafın doygunluğunu düşürmek, daha “cansız, sessiz” diyebileceğimiz, sakinleştirici etki verirken, doygunluğu arttırdıkça, fotoğraf karesinin canlılığını izleyiciye aktarabilirsiniz. Bir fotoğrafın doygunluğunun çok arttırılmaması, yani aşırı doyurulmaması önemlidir, çünkü fotoğraflar artık doğal renklerinden çıkıp, doğal olmayan bir yapaylık etkisi yaratabilir. 

Yüksek doygunluk değeri ayarlanmış fotoğraf örneği, +100

 

Düşük doygunluk değerine ayarlanmış fotoğraf örneği, -100

 

Doygunluk derecesi -10 değerine ayarlanmış fotoğraf örneği

 

Artık fotoğraf çekmek konusunda, fotoğraf terimleri ve fotoğrafları düzenleme konusunda yeterince bilgi sahibi olduk. Eğitim serimizin bir sonraki yazılarında mobil fotoğraf editleme, bilgisayarda fotoğraf düzenleme nasıl yapılır gibi konulara girmeye başlayabiliriz. Teknik ve stillerden bahsetmeye de başlayacağız. Şimdilik terimlere biraz ara verip, diğer konulardan bahseceğim.

Bol fotoğraflı günler dilerim.

 


 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir