Kabul edelim, artık fotoğrafçı olmanın en büyük şartı gösterişli ve büyük kameralara sahip olmak değil! Artık ceplerimize sığan küçük bilgisayarlar sadece arama yapmaya yaramıyor. Fotoğraflar çekebiliyor, internette dolaşabiliyor ve istersek kod bile yazabiliyoruz. Dolayısıyla artık kimsenin “Fotoğrafçı olmak istiyorum ama profesyonel fotoğraf makinem yok” gibi bir bahanenin ardına saklanıp, çekinmesini gerektirecek bir durum kalmadı.
Öyleyse neyi bekliyorsun?
Kimse mucizevi bir şekilde iyi fotoğraflar çekmiyor. Aksine fotoğrafçılıkta ustalaşmanın yolu bol bol kötü fotoğraflar çekmekten geçiyor. İnsanlara duyguları anlatmanın en kısa yolu olan bu görsel alanda neden hala bir kaç ismi sayıp elle gösteriyoruz? Çünkü duyguları aktarmak sanıldığı kadar kolay bir iş değil de ondan.
Konumuzdan çok sapmayalım. Artık elinizde bir cep telefonunuz var ve nasıl mobil fotoğrafçılık yapacağınızı merak ediyorsunuz. İşte size derlediğim, 2012’den beri yaptığım mobil fotoğrafçılık üzerine başlangıç tavsiyeleri. Kısacası mobil fotoğrafçılık yapılır sorusunun cevabı. (Lisede aldığım sony ericsson’un 2mp’lik kamerasını saymıyoruz elbette. 🙂 )
1.Denemekten Korkmayın!
Profesyonel olana kadar çekeceğiniz bir sürü fotoğrafınız olacak. Elbette hepsinin güzel olmasına imkan yok. Ancak kendinize ait bir stil geliştirebilmeniz adına, bol bol fotoğraf çekmelisiniz ve hangi fotoğrafları beğenip, paylaşacağınız konusunda bir damak zevki oluşturmaya başlamalısınız.
2.Fotoğraf kompozisyon kurallarına dikkat edin!
Bol bol fotoğraf çekerken, önünüze gelen her şeyi belirsiz, rastgele çekeceğiniz anlamına gelmemeli. Fotoğraf kompozisyon kurallarını öğrenmelisiniz ve bunları geliştirmelisiniz. Kendinize ödevler verin ve bunları mutlaka uygulayın.
Fotoğrafta kompozisyon kuralları.
3.En iyi kameranın yanınızdaki kamera olduğunu unutmayın!
Cep telefonunuzun hafifliğini ve kolay erişebilirliğini hiç bir zaman hafife almayın! Anı yakalayabileceğiniz kameranın yanınızdaki olduğunu unutmamalısınız. Yüz binlerce takipçiye sahip instagram fotoğrafçılarının çoğu ellerindeki telefonları sayesinde şu anda bulundukları yerdeler. Anı yakalayan her kamera, iyi kameradır.
4.Telefonunuz manuel ayarlarını öğrenin
Telefonunuzun kamerasının manuel ayarları vardır veya bu özellikleri kullanabileceğiniz uygulamalar vardır. Bu yazının altıncı maddesinde bahsettiğim bu uygulamaları indirerek kullanabilirsiniz. Manuel ayarları kullanabilmek için önce temel terimleri bilmemiz gerekir. Pozlama, perde hızı, beyaz dengesi gibi terimleri bilmeniz gerekir. Bu terimlerle ilgili yazdığım yazılara buradan ulaşabilirsiniz.
5.Dikkat çekmemenin avantaj olduğunu bilin
Büyük kameraya, iyi bir tripoda sahipseniz bunların size çoğunlukla yük olacağını ve her zaman yanınızda taşıyamayacağınızı aklınızda tutun. İnsanların dikkati bunda ekipman varken sizin üstünüzde olacak ve isteğiniz doğallıkta ve hareket akışına sahip fotoğraflar çekeceğinizi bilin. Oysa bir telefonu çıkarıp, fotoğraf çekmek bir kaç saniyeden ibaret. Üstelik sessiz modda iken ses çıkarmaması ise büyük bir avantaj!
6.Mobilden fotoğraf düzenlemeyi öğrenin
Kısa sürede fotoğraflar çekebildiğimiz gibi bunları kısa sürede düzenleyebilir ve paylaşabiliriz de. Bu yüzden mobil fotoğrafçılığa başlayacak kişilerin mutlaka mobil fotoğraf düzenleme programlarını öğrenmeleri de gereklidir. Daha önce yazmış olduğum yazıda temel fotoğraf düzenleme uygulamalarından bahsetmiştim. Yakın zamanda bunları nasıl kullanacağımızdan ve maksimum verimi alabileceğimizden de bahsedeceğim.
En iyi fotoğraf düzenleme uygulamaları
Telefonunuzu alıp dışarı çıkın! Gözünüze gelen her kareyi çekin. Günün sonunda en az bir fotoğrafı paylaşacaksınız. Eski fotoğraflarınızı beğenmedikçe, kendinizi geliştirdiğinizi fark edeceksiniz.
Okuyucularımızın mobil fotoğraflarını paylaştığımız, incelediğimiz mobil fotoğrafçılık sayfasını, galerisini takip etmeyi ihmal etmeyiniz. Size bu konuda iyi bir bakış açısı sunabilirler. Akıllı telefonla çekilen fotoğraflara şaşıracaksınız.
Bir cevap yazın