Fotoğrafçılık için ilk adımı attınız ve bu konuda ilerlemeye karar verdiniz. Artık bu konuda biraz daha teknik bilgi sahibi olmaya ve bundan sonra sürekli duyacağınız terimlerden bazılarını öğrenmeye başlayabilirsiniz. Bunun için temel fotoğrafçılık terimlerini öğrenmeye başlamalı ve bu terimleri uygulamalı olarak kullanmalısınız. Terimler sizin gözünüzü korkutmasın. Kısım kısım ilerleyecek ve her terimi iyice öğreneceğiz.
Pozlama
Fotoğrafçılığın en temel terimi olan “pozlama” en basit haliyle bir fotoğrafın aydınlık veya karanlık seviyesinin anlaşılmasını sağlayan terimdir. Örnek vermek gerekirse, eğer bir fotoğraf olması gerekenden fazla ışık almış, yani çok aydınlık çıkmış ise buna aşırı pozlama deriz. Gereken az almışsa kısa pozlama veya düşük pozlama (under exposure) diyebiliriz. Telefonunuz yada fotoğraf makineniz otomatik modda çalışıyorsa, makine kendisi pozlama değerini ayarlıyor demektir.
Aşağıdaki fotoğraf örneklerinde göreceğiz gibi fotoğraflardan birisi birisi az pozlanmış, birisi otomatik pozlanmış ve diğeri ise aşırı pozlanmış durumda.
Kareye giren ışık pozlanmaya göre az olmuş, fazla olmuş ve bunlar fotoğrafa çeşitli şekillerde etki etmiş. Peki bu doğru pozlama seviyesini nasıl bulacağız? Bunu sağlayan şey nedir?
Diyafram açıklığı, ISO değeri, grain ve perde hızı gibi kavramları öğrenmemiz gerek. Bir sonraki yazımızdan, buraya tıklayarak diğer terimleri öğrenmeye başlayabiliriz.
Sonraki yazılarımız:
Temel Fotoğrafçılık Terimleri 2: Diyafram, Perde Hızı, ISO Nedir?
Temel Fotoğrafçılık Terimleri 3: Beyaz Dengesi Nedir?
Temel Fotoğrafçılık Terimleri 4: Kontrast, Keskinlik, Doygunluk Nedir?
Bir cevap yazın