İyi bir fotoğraf çekmek kadar, onu nasıl insanlara sunduğumuz da önemlidir. İngilizce “edit” kelimesinden çevirebileceğimiz düzenleme üzerine biraz konuşacağız bu yazımızda. Fotoğraf editleme çok sık kullanılan bir kelime olarak dilimize geçse de, elimizden geldiğince fotoğraf düzenleme diyelim biz.
Fotoğraf düzenlemesi, fotoğrafı çektikten sonra bilgisayar veya mobil ortamında fotoğrafın boyutu, renkleri, sıcaklığı, kontrastı gibi özelliklerini değiştirdiğimiz işlemin genel adıdır. Bu fotoğraf terimleri size yabancı geliyorsa, bir sonraki yazımızda hangi terimin neyi ifade ettiğini okuyabilirsiniz.
Cep telefonlarımız en az fotoğraf makinelerimiz kadar iyi fotoğraf çektikleri için mobile özel fotoğraf düzenleme uygulamaları bulunmaktadır. Hatta mobil için kullanabileceğimiz uygulama sayısı bilgisayarlar için kullanabileceklerimizden çok daha fazladır. Bu kadar çok akıl karışıklığı yaratabilecek uygulama varken, size en temel, en iyi fotoğraf düzenleme uygulamalarını tanıtmaya çalışacağım.
Adobe Lightroom
İşletim Sistemi: PC, iOS, Android
Adobe üretici işler için yazılım üreten bir firmadır. Fotoğrafçılar için özel olarak geliştirdiği Lightroom uygulamasının masaüstü bilgisayarlar için Lightroom Classic ve Lightroom CC olmak üzere iki sürümü vardır. Ayrıca mobil işletim sistemleri için de uygulaması Lightroom anlaşılabilir arayüzü ve kolaylığı sayesinde çıktığın günden itibaren fotoğrafçıların kullandığı bir program haline gelmiştir.
Kendim de beğenerek kullandığım bu uygulamanın masaüstündeki versiyonu aşağıdaki şekildeki gibi görünmektedir.
Adobe Photoshop CS
İşletim Sistemi: PC, iOS, Android
Adobe’nin bir diğer programı olan photoshop fotoğrafları düzenlemekten çok fotoğrafları manipüle ederek daha farklı şekilde algılamamızı sağlayan programdır. Sayamayacağımız kadar çok özelliği olan bu programı hepimiz duymuşuzdur. Kendini özellikle bu alanda geliştiren kişilerin çalışmaları elbette dikkat toplayacaktır.
iOS ve Android için Adobe Photoshop Express olarak geçen program lightroom gibi temel özelliklere sahiptir.
Bu iki temel masaüstü uygulamasından sonra mobil için özelleşmiş uygulamalara bakalım.
VSCO
İşletim Sistemi: iOS, Android
Herkesin dilinde olan VSCO fotoğrafın temel özellikleri dışında, kendine özel film efektleriyle ünlü olan bir mobil uygulamadır. 144’ten fazla filtreye sahip bu uygulamanın bazı filtlerini ücretsiz kullanabileceğiniz gibi, yıllık abonelik sistemi VSCO X programıyla bütün filtrelere sahip olabilir yada sadece istediğiniz filtreleri satın alabililirsiniz. Şahsen telefonda en çok kullandığım program olan VSCO’nun her fotoğrafçının telefonunda olması gerektiğini düşünüyorum. Efektleri aşırı vermediğiniz sürece sorun olmaz. Temel yazılarımızdan sonra VSCO’ya özel yazı ve fotoğraf yayınlayacağımızı da bilmenizi isterim.
Snapseed
İşletim Sistemi: iOS, Android
Google’un sahibi olduğu Snapseed VSCO’nun sahip olmadığı bir çok özelliğe sahip bir uygulamadır. Curve eğrileri, seçili alan gibi özellikleriyle lightroom’un kullanımı kolay mobil versiyonu diyebileceğimiz bu uygulama oldukça kullanışlı ve arayüzü anlaşılabilir bir uygulamadır.
Afterlight
İşletim Sistemi: iOS, Android
Birbirinden farklı efektleriyle film havasını yakalayabileceğiniz bir diğer uygulama olan Afterlight’ta yeni gelen güncellemeyle birlikte curve eğrilerine sahip, ışık lekesi, tozlanma gibi “eski fotoğraf” efekti verebileceğiniz uygulamalardan biridir. Fotoğraf kullanma stilinize göre bu uygulama da oldukça kullanışlı olabilir.
Evet, artık fotoğaf düzenlemek için hangi uygulamaları kullanmamız gerektiğini biliyoruz. İlerledikçe yavaş yavaş nasıl fotoğraf düzenlenir, nelere dikkat edilmelidir gibi konulara gireceğiz. Dilerseniz yazımızı beklemeden bu uygulamaları incelemeye koyulabilir, dilerseniz yazıyı okuduktan sonra fotoğraf düzenleme konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu temel uygulamalar dışında tercih ettiğiniz, önerdiğiniz uygulamalar varsa aşağıdan paylaşabilir ve incelememizi tavsiye edebilirsiniz.
Bol fotoğraflı günler!
Bir cevap yazın